Heb ik een vergunning nodig?

Heb ik een vergunning nodig?

Heeft u een plan of idee voor uw omgeving? Wilt u een woning of bedrijfsgebouw bouwen of verbouwen? Wilt u een uitrit aanleggen of een boom kappen? Wilt u een evenement organiseren of een bedrijf starten? Hier leest u hoe u zich kunt voorbereiden en wat u moet doen.

  • Doe eerst de vergunningcheck of verken uw idee!

    Heeft u een plan of idee voor uw omgeving? Zoals het (ver) bouwen van een woning, het kappen van een boom, het aanleggen van een uitrit, het organiseren van een evenement of het uitbreiden of starten van een bedrijf? Doe eerst de vergunningcheck of verken uw idee!

    Heeft u zich al voorbereid? Dan kunt u uw plan indienen via het Omgevingsloket.

  • Overleg altijd met de mensen in uw omgeving!

    Een plan of idee heeft meestal invloed op de omgeving. Wat gaan omwonenden horen, zien en ruiken? Daarom is het goed en soms ook verplicht om dat vooraf te bespreken met uw omgeving. Dit wordt ook wel participatie genoemd.

  • Wilt u hout stoken?

    Voor het verbranden van resthout geldt een vergunningplicht. Deze vergunning verlenen wij alleen als het gaat om het stoken van besmettelijk ziek hout. Hiervoor hebben wij de vergunningprocedure versneld, zodat er voorkomen kan worden dat de ziekte zich verspreidt.

    Wilt u een vergunning hiervoor aanvragen? Lees dan verder voor het aanvraagformulier, welke stappen u moet nemen en meer informatie.

Handig om te weten

Omgevingsvisie, omgevingsplan en participatiebeleid Omgevingswet

Vanuit de Omgevingswet zijn gemeenten verplicht om een omgevingsvisie, omgevingsplan en participatiebeleid op te stellen. Hier leest u wat dit…

Veel gestelde vragen

In het Omgevingsloket vindt u alle informatie, wetten en regels over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de leefomgeving. U kunt hier zien of u uw plan of idee kunt uitvoeren en wat u daarvoor moet doen. U ziet of u een vergunning nodig heeft, een melding moet doen of een informatieplicht hebt. Ook kunt u alle regels bekijken die voor een bepaalde locatie gelden en kijken met welke regels u rekening moet houden bij uw werkzaamheden. Daarnaast kunt u in het Omgevingsloket ook uw vergunning aanvragen, een conceptverzoek indienen, informatie delen en uw melding doen.

Wilt u een vergunning aanvragen, een melding doen of informatie opsturen via het Omgevingsloket? Dan moet u inloggen met DigiD (particulier) of eHerkenning (bedrijf). Dan is het duidelijk wie u bent. Europese aanvragers kunnen eIDAS gebruiken.

Ja dat kan. Een architect, aannemer of een ander gespecialiseerd bedrijf kan namens u een aanvraag maken en indienen. Dit kan een persoon of bedrijf zijn. U voegt dan in het Omgevingsloket een deelnemer toe met de rol ‘gemachtigde’.

U krijgt binnen 8 weken te horen of u de vergunning wel of niet krijgt. Als er meer tijd nodig is, dan ontvangt u daarover een bericht en kan deze periode met 6 weken verlengd worden. Als het om grote plannen gaat waarvoor een uitgebreide procedure geldt, dan is de beslistermijn 6 maanden. Ook deze periode kan met 6 weken verlengd worden.

Heeft u een omgevingsvergunning aangevraagd? Dan wordt u tijdens de behandeling op de hoogte gehouden. Klik hier voor meer informatie.

Let op: dit geldt nog niet voor omgevingsvergunningen milieubelastende activiteiten.

Gaat u bijvoorbeeld een woning bouwen of een klein industriepand? Dan moet u een kwaliteitsborger inschakelen.

Hier leest u meer over de Wet kwaliteitsborging voor de bouw en of u een kwaliteitsborger in moet schakelen.

Deze vindt u onder ‘vind informatie over’, boven in de balk. U kunt ook het thema waar u informatie over zoekt in de zoekbalk invullen.