Controle opslag gevaarlijke stoffen in verkoopruimten

Je hebt het misschien niet door, maar in een winkelverkoopruimte kunnen er best veel gevaarlijke stoffen opgeslagen liggen. Denk bijvoorbeeld aan winkels zoals de Praxis, Gamma, Karwei, Action of Kluswijs.

Verschillende regels

Om de veiligheid van klanten, personeel en omwonenden te garanderen zijn er allerlei verschillende regels opgesteld over de opslag van gevaarlijke stoffen in verkoopruimten. Misschien moet je de stoffen opslaan boven een lekbak of moeten de deuren bij brand automatisch sluiten. Dit is ook weer afhankelijk van het soort stof en de hoeveelheid van de opslag. Kortom: er zijn veel verschillende regels. Hierdoor kan het voor ondernemers lastig zijn om uit te zoeken aan welke regels hun opslag moet voldoen.

Team toezicht milieu op controle

Om deze reden gaat toezicht milieu binnenkort bij meerdere winkels (die gevaarlijke stoffen in verkoopruimten opslaan) op controle. Deze controles worden vooraf aangekondigd en gaan op afspraak. Het doel is om te achterhalen hoe deze regels op dit moment worden nageleefd. Als een bedrijf niet voldoet aan de regels, adviseren wij welke aanpassingen het bedrijf kan doen om wel te voldoen.

Met de resultaten van deze controles kunnen wij als organisatie bepalen welke rol wij kunnen spelen, om ervoor te zorgen dat de regels (beter) worden nageleefd. Op deze manier lopen medewerkers, bezoekers en omwonenden zo min mogelijk risico. De resultaten van de controles delen wij met andere omgevingsdiensten van het Gelders Stelsel.