Hoe gaat het met de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) voor de bouw?
Tegelijkertijd met de Omgevingswet is er nog een verandering ingevoerd. Dit is de Wet kwaliteitsborging voor de bouw (Wkb). Onlangs is bij ons de eerste melding Wkb afgerond. Maar wat houdt dit precies in?
Wat is de Wet kwaliteitsborging?
Bouwwerken zijn in verschillende gevolgklassen ingedeeld, namelijk 1 tot en met 3. Hoe hoger de gevolgklassen, hoe groter het gevolg als er iets mis gaat. Een voetbalstadion zit bijvoorbeeld in gevolgklasse 3 en je eigen huis in gevolgklasse 1.
‘Vroeger’ werd bij de bouwvergunningaanvraag door ons een technische toets uitgevoerd. De Wkb brengt hier verandering in. Als iemand een gebouw van gevolgklasse 1 wilt gaan bouwen en werkt met een onafhankelijke kwaliteitsborger, hoeft deze persoon alleen een melding Wkb in te dienen. Wel moet deze melding aan verschillende eisen voldoen, voordat hiermee ingestemd kan worden. De technische toets ligt bij een melding Wkb bij de kwaliteitsborger. Deze kwaliteitsborger kijkt mee vanaf het plan tot de oplevering van het gebouw.
Wat veranderd er voor ons?
Onze toezichthouders bouw hebben minder contactmomenten met mensen die woningen of kleine bedrijfspanden bouwen. Zij worden voor de start van de bouw door een melding Wkb ingeschakeld. Onze toezichthouders bouw zijn dan aanwezig om te checken of alles in orde is. En ze worden erbij gehaald als er problemen tussen de opdrachtgever, aannemer of kwaliteitsborger ontstaan. Dit zullen zij in samenwerking met ons team juridische zaken doen.
Voor iedereen in de sector is dit nieuw. Een aantal architecten en aannemers weten nog niet dat de technische toets gedaan kan worden door een onafhankelijke kwaliteitsborger. Daarom spelen we op dit moment vooral een informerende rol.