ODR is robuust op de kwaliteitscriteria

Dat is de belangrijkste conclusie uit de rapportage kwaliteitscriteria 2.2. van een extern bureau dat hier onderzoek naar deed. Deze kwaliteitscriteria spelen al vanaf de start van ODR een belangrijke rol. Om onze kwaliteit te kunnen waarborgen en hierop te kunnen sturen, brengen wij onze score op het gebied van de landelijk vastgestelde kwaliteitscriteria in beeld met behulp van een dashboard. Dit dashboard geeft ons continu inzicht in hoe robuust en deskundig onze medewerkers zijn en waar nog bijsturing nodig is. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt blijkt uit de toetsing dat we al onze taken in de volle breedte goed uit kunnen voeren en dat geborgd is dat we dat ook kunnen blijven doen.

Landelijke kwaliteitscriteria

Er gelden landelijk kwaliteitscriteria voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) van Omgevingsdiensten. Deze gelden voor verschillende deskundigheidsgebieden, zoals o.a. vergunningverlening bouw en milieu, toezicht en handhaving bouw, milieu, bodem en groene wetgeving, juridische aspecten vergunningverlening en handhaving, geluid, sloop en asbest, externe veiligheid.

Inzicht in deskundigheid medewerkers

Van elke medewerker wordt de deskundigheid bijgehouden in een dashboard. Per deskundigheidsgebied is in de kwaliteitscriteria bijvoorbeeld vastgelegd hoeveel jaar ervaring iemand moet hebben, welke algemene of gespecialiseerde opleidingen nodig zijn en hoeveel capaciteit wij als ODR beschikbaar moeten hebben om continuïteit van kennis en kwaliteit te garanderen.

Veel deskundigheid in huis

Het onderzoek dat is gedaan, geeft een positief beeld over de aanwezige deskundigheid binnen ODR. Op bijna alle deskundigheidsgebieden scoren we goed omdat we zelf de deskundigheid in huis hebben. Voor een aantal deskundigheidsgebieden scoren we ook positief omdat we deze taken extern belegd hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld contracten afgesloten met constructiebureaus omdat we deze specialiteit niet zelf in huis hebben.

Wij zijn er trots op dat wij één van die Omgevingsdiensten zijn, die robuust scoort op de kwaliteitscriteria. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt.