Woningbouw op slot door stikstof? Niet in regio Rivierenland!
Er is veel te doen over stikstof en woningbouw. Onlangs was dit ook weer in het nieuws. Na de uitspraak van de Raad van State op 18 december 2024 leek het alsof er niks meer mag. Maar dat is niet waar. In het Rivierengebied is nog veel wél mogelijk. Goed nieuws dus voor aannemers, inwoners en gemeenten met (bouw)plannen.
Wat betekent dit?
De stikstofregels zijn strenger geworden, maar dat betekent niet dat de bouw stil ligt. Zeker kleinere projecten, of projecten die wat verder van Natura 2000-gebieden liggen, kunnen vaak gewoon doorgaan. Soms met een aanpassing in de planning of werkwijze. Denk aan het inzetten van elektrisch materieel of het uitsmeren van werkzaamheden over een langere periode.
Wat doen wij?
Wij beoordelen vergunningaanvragen zorgvuldig en kijken daarbij ook naar stikstof. We hebben ‘veilige afstanden’ bepaald voor woningbouw tot 20 woningen. Valt een project daarbinnen? Dan hoeft er meestal geen aanvullend stikstofonderzoek te doen. Valt een project erbuiten? Dan moet er een stikstofonderzoek gedaan worden.
We gebruiken AERIUS-berekeningen om te bepalen of er stikstofneerslag optreedt in Natura 2000-gebieden. Soms is een eenvoudige ‘voortoets’ genoeg. Alleen bij grotere of gevoelige projecten is een uitgebreide ‘passende beoordeling’ nodig.
Waarom is er in onze regio meer mogelijk?
De Natura 2000-gebieden in ons gebied zijn over het algemeen minder stikstofgevoelig en in betere staat dan bijvoorbeeld de Veluwe. Daardoor zijn er hier vaker mogelijkheden om bouwplannen toch te realiseren. Natuurlijk geldt: elke situatie is anders. Maar wij denken graag mee.