Bouwen en slopen
Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Dan kan het zijn dat u informatie moet verstrekken, een melding moet doen of een omgevingsvergunning moet aanvragen. Dat is afhankelijk van uw werkzaamheden en de regels die gelden voor de locatie. In het Omgevingsloket checkt u wat nodig is. Het kan zijn dat u eerst bodemonderzoek moet laten uitvoeren of specifieke milieumaatregelen moet treffen.
Bouwen en slopen
Wilt u (ver)bouwen, of iets aan de omgeving rond uw woning of bedrijf veranderen? Dan heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor het verbouwen of slopen van een woning, het kappen van een boom, het plaatsen van een schutting of het aanleggen van een inrit.
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Vanaf 1 januari 2024 geldt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Valt uw bouwplan onder deze wet, dan moet u een kwaliteitsborger (een onafhankelijke controleur) inschakelen.
Natuurregels bouwen en slopen
Als u iets gaat doen in uw omgeving, dan moet u rekening moet houden met de natuurregels uit de Omgevingswet. Het kan zijn dat u rekening moet houden met beschermde planten- of diersoorten of beschermde natuurgebieden.
Asbest
Wilt u weten hoe u asbest kan herkennen en welke regels er gelden voor het verwijderen?
Bouwlawaai
Als u gaat bouwen, kan dit zorgen voor geluidsoverlast voor omwonenden. Oftewel: bouwlawaai. Denk bijvoorbeeld aan sloopwerkzaamheden of grondwaterpompen die 24 uur per dag in bedrijf zijn. In enkele gevallen is het mogelijk om af te wijken van de geluidsregels.
Monumenten
Voor eigenaren van een monument of een pand in een beschermd stadsgezicht gelden vaak andere regels voor bouwen. Uw plan wordt dan extra getoetst door deskundigen. Omgevingsdienst Rivierenland kan u hierover adviseren.
Veelgestelde vragen
Het verschilt per situatie of u wel of geen omgevingsvergunning nodig heeft. U kunt in het Omgevingsloket checken wat u moet doen en of u een omgevingsvergunning nodig heeft of niet.
U krijgt binnen 8 weken te horen of u de vergunning wel of niet krijgt. Als er meer tijd nodig is, dan ontvangt u daarover een bericht en kan deze periode met 6 weken verlengd worden. Als het om grote plannen gaat waarvoor een uitgebreide procedure geldt, dan is de beslistermijn 6 maanden. Ook deze periode kan met 6 weken verlengd worden.
En in sommige gevallen kunt u een flitsvergunning aanvragen. Dan ontvangt u een vergunning binnen 5 werkdagen. Hier leest u meer over de flitsvergunning.